Vizelesi zavar

Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok On-line

vizelesi zavar

Tudja-e, miért kell valakinek pisilnie, ha ideges lesz? Szomor Anikó Ennek okát vizelesi zavar két vizelesi zavar professzor, a san franciscoi University of California, illetve a Penn Medicine University egyetemekről. Még a húgyhólyagnak sem tesz jót, ha befeszülünk Az orvosok nem teljesen biztosak abban, hogy az emberek miért hajlamosak feszült időszakban vizelési ingert érezni, főleg, mert a vizelés szükségét vizelesi zavar faktor kontrollálja, mint például az idegek a gerincvelő mentén, maga az agy,vagy akár az érzelmek is.

A híres brüsszeli Maneken pis, a pisilő kisfiú szobraForrás: Culture Trip Jelenleg két hipotézissel rendelkeznek a jelenség magyarázatára.

Normál esetben, amikor az ember nyugodt, a húgyhólyagja ellazult állapotú, mivel az a vesék jóvoltából vizelettel van megtöltve. Mindeközben a húgyhólyag külső zárizmai szorosan termoterápiás prosztatitis, hogy megakadályozzák a vizelet kiszivárgását. Egy egészséges ember húgyhólyagja általában 2 csésze vizeletet tud problémamentesen megtartani.

HáziPatika A kellemetlen panasz hátterében ráadásul számos probléma húzódhat, így érdemes szakemberhez fordulni a helyes diagnózis érdekében. Amennyiben ennél gyakrabban tapasztalható vizelési inger, esetleg a megszokottnál intenzívebb, sürgetőbb is, úgy előfordulhat, hogy tünetként valamilyen kóros folyamatra hívja fel a figyelmet. Olykor csupán fokozott folyadék- alkohol- vagy kávéfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatása áll a panasz hátterében, de egyebek között felmerülhet akár vese- vagy húgyúti megbetegedések, cukorbetegség és pszichológiai eredetű zavarok gyanúja is.

Harcolj, vagy menekülj! Ha a húgyhólyag megtelik, küld egy jelet az agyba, jelezve, hogy ürítenie szükséges. A központi idegrendszer fogja a jelzést, mire az agy utasítására a hólyag összehúzódik, a külső záróizom ellazul, és vizelet így távozhat.

vizelesi zavar

Ebben a feszült állapotban a mellékvese több adrenalint kezd termelni, vizelesi zavar egyszerre stimulálja az embert, hogy végezze el a kisdolgát, másrészt pedig ez az üzemmód növelheti a vesék vizelettermelését is. Meditációval az azonnali bepisilés ellen Stresszhelyzetben a központi idegrendszer abból a célból aktiválódik, hogy az átlagosnál szenzitívebb, érzékenyebb szinten működjön.

Ilyenkor már a szokásosnál kisebb inger is elegendő ahhoz, hogy aktiválja a vizelési reflexet.

vizelesi zavar

A másik magyarázat szerint, amikor valaki zaklatott idegi állapotba kerül, a húgyhólyag záróizomzata is megfeszül, kiváltva ezzel az azonnali vizelési ingert. Ha muszáj, hát muszáj! Forrás: Thinkstock Erre a kellemetlen esetre azt ajánlják a kutatók, hogy vizelesi zavar nincs lehetőség az azonnali vizelésre, az érintett tudatosan vonja el figyelmét a szorító ingerről azzal, hogy valami számára kellemes dologra gondol, vagy pedig végezzen rövid meditációs gyakorlatot.

Tárolási tünetek Gyakori vizelés A gyakori vizelési inger oka normál állapotban a túlzott folyadékbevitelnek köszönhető, de sok betegség, elváltozás állhat a háttérben. A leggyakoribbak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodása hiperaktív hólyag szindróma, illetve a húgyúti szervek gyulladása áll.

Ugyanerre vezethető vissza, ha a gyerekek ijedtükben összevizelik magukat Gyerekeknél különösen gyakori jelenség, hogy ijedtükben bepisilnek. Az ijedtség vészreakciót indít el a szervezetben, ami miatt a mellékvese nagyobb mennyiségű adrenalint juttat a vérerekbe.

A szervezetben megnövekedett adrenalin kitágítja a szív és az izmok ereit, ami által e szervek több oxigénhez jutnak, vizelesi zavar nagyobb eséllyel tudják elhárítani a veszélyt.

vizelesi zavar

Kapcsolódó cikkek.

További a témáról