Férfi prosztata. Navigációs menü

Prosztatamegnagyobbodás tünetei és kezelési módjai

Legfrissebb anyagaink:

Mit kell tudni a jóindulatú férfi prosztata megnagyobbodásról? Mi a prosztata feladata?

193. A prosztata egészségének megőrzése

A prosztata egy mirigyes szerv, mely a férfiakban közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és általában körülbelül akkora, mint egy gesztenye, és rajta keresztül halad át a férfi prosztata kiinduló húgycső. A prosztata fő funkciója, hogy a hímivarsejtek számára olyan létfontosságú tápanyagokat és biokémiai vegyületeket termeljen, mely segítse a megtermékenyítést. Az életkor előrehaladtával a prosztata növekedésnek indult.

Ez jelenséget jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak BPH hívjuk. A növekedés mértéke és sebessége személyenként változik.

Jellemző tünetei

Fájdalommal nem jár, viszont a rajta keresztül haladó húgycsőre a hólyagalapra kifejtett nyomás a vizelet ürítéssel és vizelettárolással kapcsolatos szerteágazó tünet együttest válthat ki. Mi okozhatja a prosztata megnagyobbodása?

férfi prosztata prosztata prosztata gyakorlat fizikai

Általánosságban elmondható, hogy nagyon keveset tudunk arról, hogy a prosztata mérete miért növekszik az életkor előre haladtával, de valószínűleg a hormonális egyensúly felbomlása a mirigyen belül, valamint bizonyos genetikai tényezők játszanak fontos szerepet. Ezenkívül minden tizedik férfi esetében megfigyeltek családi halmozodást. Milyen tünetek jelentkezhetnek prosztata megnagyobbodás kapcsán? Mik lehetnek ezek? Vizelet indítása nehezített.

férfi prosztata mi a prostatitis a szájban

Indításhoz erőlködni, hasprést kell alkalmazni. Vizelet áramlás akadozik és nehezen férfi prosztata újra.

Mi a prosztata?

Vizelet sugár gyengült, vékonyan ürül, emiatt vizelési időtartama megnyúlik. Vizelés végén utócsepegés jelentkezik, vizeletét nehezen tartja vissza Olyan érzés jelentkezik, hogy nem sikerül kiüríteni teljesen a húgyhólyagját, vizelés után rövid időn belül újra vizelni kell menni.

  1. A prosztata megnagyobbodás a 65 év feletti férfiaknál gyakori probléma, ám egyre több 30 év alatti férfi is küzd ezzel a problémával.
  2. Üzenetet küldök!
  3. A prosztata és a férfi vizeletszivárgás

Amennyiben fenti panaszok közül bármelyikét tapasztalja, Önnek urológiai szakvizsgálatra van szüksége! Mi történik urológiai vizsgálat során? Anamnézis felvétel, elbeszélgetés. A tünetek súlyossága nem kapcsolódik a prosztata méretéhez.

A férfiakat is érintheti az inkontinencia több típusa

Minden harmadik férfi észlelheti a prosztata megnagyobbodás tüneteit élete során Tíz betegből egynek sebészeti beavatkozásra lesz szüksége a tünetei miatt Nem minden alsóhúgyúti tünet a férfiakban a prosztata megnagyobbodásra vezethető vissza — vizeletcseppegés inkontinenciafájdalmas vizelés, vagy vérvizelés férfi prosztata gyakran más urológiai betegség állhat a háttérbenmely miatt urológiai szakvizsgálat javasolt.

A prosztatarák kockázatát nem növeli a prosztata jóindulatú megnagyobbodása.

férfi prosztata jód a prosztatitisből

Az akut retenció általában azonnali, sürgősségi urológiai beavatkozást igényel.

További a témáról